Rufus en duurzaamheid

Sinds 2003 is Rufus bezig met duurzaamheid. Het begon allemaal met de aanleg van een eigen afvalwaterzuivering in 2005……………………..

Het helofytenfilter: vroeger werd al het afvalwater opgevangen in de oude beerput van de boerderij, want er was en is geen rioolaansluiting in onze polder. Dit systeem liep wel eens over en dan hadden we een behoorlijke stankoverlast. Bovendien werd het water niet gezuiverd. Tijd voor actie dus. Na lang zoeken hebben we gekozen voor het rietveld. Al het afvalwater wordt opgevangen in een put en via een volgende put naar het rietveld gepompt. Dit veld bestaat uit een dichte bak onder de grond met rietplanten.. Het water zakt door een zandbed en de vervuiling blijft achter. Bacteriën aan de rietwortels eten de vervuiling op en klaar is kees! Het rietveld werkt nu al 8 jaar naar volle tevredenheid. De oude put is in 2013 vervangen door 2 nieuwe betonnen putten van 20m3 elk. Deze liggen ingegraven in de grond achter de boerderij.

Isolatie: hoewel herbouwd in 1987 is was de boerderij niet echt goed geïsoleerd. In de winter was het bedrijf dicht en het water werd bij vorst afgesloten. De verwarming bestond uit 1 heater in de grote ruimte. Inmiddels hebben we dat fors veranderd. De spouwmuur is geïsoleerd met steenwolvlokken. De beglazing is vervangen door dubbel glas. De vloer is extra geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming, ook in de slaapkamers beneden. Alle dakramen zijn vernieuwd en ook voorzien van dubbel glas. De laatste grote klus is het dak voorzien van een betere isolatie. Nog even voor sparen!

Verwarming: In de boerderij en het nieuwe havengebouw ligt vloerverwarming. Deze en de warmwatervoorziening worden gevoed door zonneboilers. Panelen liggen op het dak van beide gebouwen.

Stroomopwekking: op het dak van het havengebouw liggen zonnepanelen die ongeveer 1/3 van het stroomgebruik van Rufus leveren. Met terug levering aan het stroomnet.

Verlichting: waar mogelijk werken we met sensoren zodat de verlichting na verloop van tijd weer uitgaat, bijvoorbeeld in de badkamers van de boerderij. Momenteel experimenteren we met havenverlichting op zonne-energie. realisatie in 2014.

Bedrijfswoning: in 2013 is de nieuwe bedrijfswoning gerealiseerd. Deze heeft een rw waarde van 5,5. Dit is heel hoog. Dikke muren en driedubbelglas zorgen voor een laag energie verbruik. Het huis heeft een zeer moderne zonneboiler (met zonnepanelen op het dak) die in principe de vloerverwarming op temperatuur houdt. Ook voorziet de boiler de woning van warm water. Theoretisch zou 80% van de benodigde energie opgewekt worden door de zon. De praktijk loopt sinds 1 juli 2013!